Čo je podstatnejšie pri investovaní – cena akcií alebo kvalita firiem, ktorých akcie kupujem?


Čo je podstatnejšie pri investovaní – cena akcií alebo kvalita firiem, ktorých akcie kupujem?

Nedávno som počúval rozhovor s indickým investorom Mohnish-om Pabrai-om, ktorý patrí k veľkým zástancom investovania do kvalitných spoločností s dobrým manažmentom a dlhodobo udržateľnou komparatívnou výhodou oproti konkurencii. Inak povedané, je to taký indický Warren Buffett.

Mohnish Pabrai v tomto rozhovore hovoril o tom, ako irelevantné bolo to, či ste kúpili kvalitné a úspešné firmy ako Apple, Amazon, McDonald’s, NVIDIA … 20 rokov dozadu na trhovej cene, alebo ste preplatili dané firmy aj o 50% či 100% voči ich vtedajšej hodnote alebo cene akcií. Oveľa podstatnejšie bolo to, že ste investovali do kvalitných biznisov, ktoré v priebehu času dokázali narásť na jedny z najväčších firiem na svete.

Inak povedané, aj keby ste v danom čase zaplatili za akcie týchto top úspešných firiem aj dvojnásobok ceny, za ktoré sa v danom čase obchodovali, stále by išlo o výbornú investície a vo väčšine prípadov, by ste stále prekonali výkonnosť samotného trhu.

Na druhej strane, akýkoľvek aktívnejší obchodník by začal okamžite argumentovať, že predsa cena je jedným z najkľúčovejších parametrov akejkoľvek investície alebo obchodu a veľakrát je podstatnejšie nie čo človek kupuje, ale za akú cenu to kupuje.

Vysvetlím na príklade.

Modelový príklad – kúpa auta

Váš dlhoročný sused s ktorým sa poznáte roky vám ponúkne, či nechcete od neho odkúpiť jeho praktický nové auto za výhodnú cenu, nakoľko on nestíha riešiť predaj, keďže sa narýchlo sťahuje. Kúpili by ste od neho dané auto pri predpoklade, že máte k dispozícii peniaze na jeho kúpu?

Má to, či ide o Mercedes, BMW, Ford či Audi alebo akýkoľvek konkrétny model či motorizácia vplyv na to, či máte záujem dané auto kúpiť?

Alebo je tým najpodstatnejším parametrom cena, za akú vám sused toto auto ponúkol?

Pozrime sa na daný príklad ešte z iného uhľa pohľadu.

Rozmýšľali by ste nad kúpou tohto auta v prípade, že máte vo svojej garáži úplne nové auto, s ktorým ste maximálne spokojní? Mal by faktor, či ide napríklad o model auta, ktorý je síce populárny, ale vám osobne sa veľmi nepáči, vplyv na vaše rozhodnutie?

Príklad vyššie je výborný v tom, že veľmi rýchlo dokáže ukázať, či má človek obchodníckeho / podnikateľského ducha.

Pokiaľ totiž človeku hneď napadla možnosť využiť situáciu, kúpiť výhodne dané auto a následne ho predať ďalej, môžeme hovoriť o človeku, ktorý má mindset (zmýšľanie) obchodníka / krátkodobého investora.

Mindset obchodníka / krátkodobého investora

V takomto prípade človeka zaujímajú v podstate 3 veci.

  • cena – o koľko lacnejšie sused ponúka dané auto oproti cenám na bazároch a trhu s ojazdenými autami
  • riziko – že človek nebude schopný predať dané auto za cenu, akú si povodne myslel; riziko, že napríklad auto nebude v takom technickom stave ako sa pôvodne zdalo alebo má nejaké iné neznáme vady (napr. že bolo nabúrané)
  • likvidita – ako rýchlo je človek schopný predať dané auto za požadovanú cenu

Čo z tohto všetkého vyplýva?

Že pokiaľ chceme dané auto kúpiť iba kvôli tomu, aby sme ho ideálne čo najrýchlejšie dokázali predať so zaujímavým profitom, môže nám byť viacmenej jedno, či sa nám dizajn daného auta páči. Rovnako nám môže byť jedno, či je to benzín, diesel, hybrid… Akú má farbu, spotrebu, kapacitu kufra, výbavu…

V tomto smere nás trápi iba jedna vec – ovplyvňuje niektorý z týchto parametrov cenu a predateľnosť daného auta? Napríklad či ide o motorizáciu, ktorá nie je populárna kvôli nejakej vade, či nejde o veľmi nízku výbavu, atď. Pokiaľ niečo podobné nehrozí, môže nám to byť jedno.

Navyše pri dobrej cene nemusí byť ani niektorý z vyššie spomenutých faktorov problémom. Pokiaľ totiž cena dostatočne kompenzuje tieto riziká, stále môže ísť o veľmi dobrý obchod.

Inak povedané, pokiaľ rozmýšľam nad špekulatívnou kúpou alebo investíciou, rozhodujúcim faktorom je cena (potenciálny profit, ktorý kúpna cena priamo ovplyvňuje) a riziko, ktoré sa s takouto transakciou spája.

Pohľad na investíciu z dlhodobého hľadiska

Na druhej strane, pokiaľ človek kupuje auto preto, aby ho roky využíval, situácia je diametrálne odlišná.

Zrazu parametre ako dizajn, spotreba, výbava, motorizácia, náklady na prevádzku, kapacita kufra či celková kvalita spracovania, majú v rámci rozhodovania úplne inú váhu.

Áno, cena je stále podstatná, rozhodovanie v tomto prípade nie je avšak prioritne iba o cene.

V tomto prípade nás zaujímajú oveľa viac taktiež ďalšie parametre a celková kvalita auta, ktoré kupujeme.

V čom je najväčší rozdiel týchto dvoch pohľadov na zdanlivo identickú kúpa auta?

Odpoveďou je časový horizont, s ktorým sa na dané rozhodnutie pozeráme.

Pokiaľ totiž chceme dané auto kúpiť iba kvôli tomu, aby sme ho ideálne v čo najkratšom čase predali s maržou niekomu inému, pozeráme sa na celú transakciu očami obchodníka / krátkodobého investora.

Ak avšak chceme auto kúpiť s tým, že ho budeme roky využívať, pozeráme sa na jeho kúpu ako dlhodobú investíciu. Pri takejto kúpe nás zaujíma oveľa viac samotné auto a to, ako je na tom v porovnaní s inými modelmi, akú má spotrebu, prevádzkové náklady… atď.

Inak povedané, kvalita daného auta má v tomto prípade oveľa vyššiu prioritu.

Práve kvalita sa totiž ukáže oveľa výraznejšie práve v priebehu týchto rokov, ktoré budeme auto využívať.

Inak povedané, čím dlhší investičný horizont mám, tým je podstatnejšia kvalita danej investície.

Aplikácia do investovania na finančných trhov

Či už ide o kúpu auta alebo investíciu do akcií, princíp zostáva rovnaký.

Kvalitné spoločnosti, ktoré majú stabilný biznis model, konkurenčnú výhodu a dobrý manažment majú totiž z dlhodobého hľadiska veľmi veľkú šancu dosahovať nadštandardné zhodnotenie. Podstatné je avšak slovné spojenie „v dlhodobom horizonte“.

Investori ako Warren Buffett sa totiž nepozerajú na veci v horizonte mesiacov, alebo roka či dvoch.

Dokonca v jednom zo slávnych citátov Warren Buffett hovorí o tom, že pokiaľ rozmýšľate investovať do akcií vybranej firmy a nemáte v pláne držať tieto akcie aspoň 10 rokov, nemali by ste nad danou investíciou ani rozmýšľať.

Znamená toto všetko, že dlhodobý investor by som nemal riešiť cenu akcií a mal by sa sústrediť iba na kvalitu firiem, do ktorých investuje?

Odpoveďou je určite nie.

Pre dlhodobý úspech je kľúčová totiž práve kombinácia vyššie spomínaných parametrov – investovania do kvalitných firiem, avšak za rozumnú cenu.

Na druhej strane ak sa dostaneme naspäť k myšlienke, ktorú hovoril Mohnish Pabrai – v dlhodobom horizonte je oveľa podstatnejšia kvalita daných firiem, ako cena za ktorú boli nakúpené.

Jedným dychom treba avšak dodať, že pokiaľ človek nakúpi akcie aj tých najúspešnejších firiem, no výrazne ich preplatí v čase nákupu, na väčšie zhodnotenie si bude musieť počkať výrazne dlhšiu dobu.

Čo za lekcie si odniesť do svojho investičného života

Z príkladu vyššie si možno zobrať 3 lekcie.

Prvou je, že pokiaľ človek rieši špekulatívnu investíciu, rozhodujúcim faktorom je predovšetkým cena a riziko. Je jedno či ide o možnosť výhodnej kúpy auta, zberateľských mincí, … alebo akcií aktuálne podhodnotenej firmy. Kľúčová je v tomto prípade cena a s ňou súvisiaci potenciálny profit a podstupované riziko.

Druhou veľmi podstatnou vecou je, že kvalita či už spoločnosti, ktorej akcie kupujem alebo akéhokoľvek aktíva, sa prejaví predovšetkým v dlhodobom horizonte. Pokiaľ teda riešim dlhodobú investíciu, oveľa väčšiu váhu musí mať samotná kvalita podkladového aktíva a to, do čoho investujem.

Treťou vecou, na ktorú je potrebné pri investovaní myslieť je, že dlhodobý investičný horizont je síce kľúčový pre zníženie rizikovosti investície, pokiaľ avšak daná investícia nemá dostatočnú kvalitu, nepomôže mi ani dlhodobý investičný horizont.

Príkladom môže byť investícia do neznámej kryptomeny bez akejkoľvek väčšej perspektívy.

Takéto investície ja osobne nazývam „buy&hope“, nakoľko investorovi po vstupe do takejto investície neostáva nič iné, ako len dúfať a modliť sa, aby daná investícia priniesla akékoľvek zhodnotenie, v niektorých prípadoch aby vôbec ešte uvidel investované prostriedky.

V takomto prípade dlhodobý horizont nemusí znamenať vôbec nič, dokonca vo väčšine prípadov môže investor práve naopak benefitovať exitom takejto investície a prevodom prostriedkov do kvalitnejších investícií v čo najskoršom čase. Takýto prístup môže totiž investora nielen ochrániť pred potenciálnymi stratami v neperspektívnych investíciách, ale navyše v dlhodobom horizonte priniesť výrazne väčšie a očakávanejšie zhodnotenie investovaných prostriedkov.

Pokiaľ preto máte vo Vašom portfóliu investície, ktorým napríklad stopercentne nerozumiete, alebo si nie ste istí, či sú dostatočne atraktívne a kvalitné, neváhajte ma kontaktovať. Úvodnú konzultáciu ponúkam bezplatne.

Dohodnúť si nezáväznú konzultáciu