Akciové trhy padajú – čo ako investor robiť?


Akciové trhy padajú – čo ako investor robiť?

Posledné týždne počúvame jednu zlú správu za druhou a z prakticky každej strany neustále počuť slovo koronavírus. A nielen to. Prakticky všetky obchody okrem potravín, drogérií a lekárni sú zatvorené a väčšina z nás nemôže poriadne ani chodiť do práce.

Takáto situácia nie je iba u nás, ale takmer v celej Európe, pričom štátov s podobným obmedzeným režimom fungovania pribúda po celom svete priamoúmerne s novými prípadmi nákazy. Teda rapídne rýchlo.

Bohužiaľ toto všetko má a aj bude mať ďalekosiahle následky nielen na fungovanie ľudí a firiem, ale aj celých štátov a ekonomík. Tieto obavy a strach z toho čo môže prísť ukazuje samotné dianie na akciových trhoch, ktoré z veľkej časti reflektujú očakávania budúcich príjmov a ziskov spoločností.

Aktuálne dianie na akciových trhoch

Pri aktuálnych obavách a strachu z budúcnosti je úplne prirodzené, že investori nie sú ochotní nalievať do akciových trhov ďalšie peniaze, ale práve naopak. Pohľad na výrazne sa zhoršujúce očakávania pri prakticky každom jednom údaji (od rastu tržieb, zamestnanosti, či samotných vyhliadok na rast HDP), vytvára na investorov obrovský tlak, pod ktorým sa veľká časť z nich uchyľuje k odpredaju svojich pozícií, čo ženie ceny akcií do strmého pádu.

Pokles hodnoty indexu S&P 500 v priebehu posledného mesiaca v dôsledku obáv z koronavírusu

Táto situácia bola v priebehu posledných týždňov natoľko kritická, že sme boli svedkami najrýchlejšieho poklesu akciových trhov o 30% v histórii – iba jeden mesiac.

To, ako veľmi prevládal na trhu negatívny sentiment krásne znázorňuje situácia zo štvrtka, kedy sme po historicky najhoršom údaji o počte nových nezamestnaných v USA (Initial Jobless Claims) odkedy sa vôbec tento údaj sleduje – 3,3 milióna, mohli vidieť, ako americký index S&P 500 vzrástol o viac ako 6%.

Vývoj nových žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA (Initial Jobless Claims) – najvyšší počet v histórii

Pýtate sa ako je to možné? Odpoveďou je pravdepodobne fakt, že trh očakával ešte horšie čísla – niekde možno okolo 4 miliónov, alebo už bol jednoducho tak extrémne prepredaný, že nejaký ten návrat späť musel prísť.

Každopádne je skutočne na zamyslenie, či je normálne aby trh takýmto spôsobom rástol pri pozitívnej zmene z očakávaných „absolútne katastrofálnych a devastujúcich čísel“ na reálne „iba katastrofálne dáta“.

Odhady ďalšieho vývoja na akciových trhoch

Situácia na akciových trhoch je aktuálne veľmi zaujímavá, nakoľko veľa investorov a analytikov má výrazne odlišné názory. Na jednom sa ale drvivá väčšina zhodne – v krátkodobom horizonte to bude veľmi, veľmi zlé. A to už prakticky aj je.

Problémom zostáva práve strednodobý horizont, kedy nikto poriadne nevie povedať, aké dopady bude mať momentálna situácia z pohľadu najbližších 2-3 rokov. Niektorí strašia najhoršou krízou a recesiou v histórii, iní zase tvrdia, že trhy budú do konca roka naspäť.

Čo už je avšak dnes jasné je, že aktuálna situácia výrazne ovplyvní taktiež rast HDP štátov a nebude to iba kríza, ktorú pocítia čisto akciové trhy. Tu už iba závisí od toho, ako dlho aktuálna situácia bude trvať a ako rýchlo sa opäť vrátime do normálneho fungovania.

Možné scenáre

Najhorší scenár je pravdaže taký, že firmy budú nútené mať zatvorené a neostane im iná možnosť, ako prepúšťať. Tomuto sa pravdaže chce každý štát aj EÚ vyhnúť, ťažko avšak povedať, v akom rozsahu a ako flexibilne je možné takúto fiškálnu pomoc od štátu firmám zabezpečiť a či takáto podpora bude z dlhodobého hľadiska účinná.

Kapitolou samou osobe je, ako sa po tomto všetkom zmení správanie ľudí, keď sa opäť všetko otvorí. Budú ochotní míňať alebo budú v obavách z možnej druhej vlny nákazy či možného prepúšťania radšej šetriť a odkladať každé euro? To nikto s istotou povedať nevie.

Naopak scenár, ktorí by sme všetci uvítali je, že sa ukáže účinnosť už nejakého z existujúcich štandardných liekov na koronavírus, podarí sa nám tak túto epidémiu veľmi rýchlo zastaviť a život sa vráti opäť do štandardných koľají. K žiadnemu veľkému prepúšťaniu tak nedôjde, firmy a štáty sa z aktuálnej situácie rýchlo pozviechajú a karavána ide ďalej. Bodaj by.

Dlhodobý výhľad

Ako vidíte, aktuálna situácia vôbec nie je jednoduchá a veľmi ťažko sa dá momentálne povedať alebo odhadnúť, dokedy aktuálny stav môže trvať a ako veľké škody dokáže celý koronavírus napáchať nielen na ľudských životoch, ale aj na firmách, štátoch a ekonomike.

Dôležité je podotknúť, že v dlhodobom horizonte by nemalo ísť pomaly o koniec sveta, ako niektorí aktuálnu situáciu vykresľujú, a skôr či neskôr by sa mal náš život vrátiť do normálu. Nikto síce nevie povedať, či to bude o mesiac, dva či pol roka, avšak pri pohľade na našu históriu vieme povedať, že už sme si prešli aj horšími epidémiami, nehovoriac o tom, kde je aktuálna úroveň zdravotníctva oproti minulosti.

Z dlhodobého hľadiska sa dá preto pozerať na aktuálnu situáciu aj ako na príležitosť.

Príležitosť využiť momentálny pesimizmus a paniku na to, aby ste dokázali nakúpiť akcie kvalitných spoločností na výhodné ceny, ktoré sú momentálne o už spomínaných približne 30% lacnejšie.

Tu ale treba zdôrazniť, že stále je kam smerom nadol ísť a určite si nemôžeme byť istí tým, že sme dosiahli dno. Tomu z môjho pohľadu ešte nič nenaznačuje. Čím si ale môžeme byť istí je, že pokiaľ akciové trhy budú padať ešte nižšie, bude to len o to lepšou príležitosť na výhodnú kúpu a investovanie.

Poďme sa preto ešte veľmi v rýchlosti pozrieť na to, ako sa pri aktuálnej situácii ideálne ako investor zachovať.

Ako sa pri aktuálnej situácii ako investor zachovať

V prvom rade treba zdôrazniť, že každý človek má individuálnu situáciu a preto sa len veľmi ťažko dajú dávať nejaké všeobecné odporúčania, pokúsim sa avšak aspoň zhrnúť niekoľko zásad a prístupov, ktoré sa pri momentálne situácii týkajú prakticky každého jedného investora bez ohľadu na objem jeho aktív či skúsenosti.

Čomu sa treba vyhnúť – panika a unáhlené rozhodnutia

Najpodstatnejšia vec, ktorú si musíte pri aktuálnej situácii zachovať (alebo sa aspoň o to minimálne aspoň pokúsiť), je chladná hlava.

Spravidla ku najväčším chybám, a to nielen pri investovaní, dochádza pod stresom a v panike. V časovej tiesni je extrémne náročné zachovať si čistú myseľ a robiť dobré a správne rozhodnutia, preto sa zbytočne do tejto pozície nestavajte a nedávajte si sami sebe zbytočné šibeničné termíny.

Akciové trhy síce spravidla reflektujú budúce očakávania, tie sa avšak nemenia zo dňa na deň a pokiaľ aj áno, tak ako ľudia vnímame negatívne správy približne dvakrát tak intenzívne, ako tie pozitívne.

V preklade – nemusíte sa báť, že pokiaľ chcete využiť aktuálnu situáciu na investovanie, tak vám kvôli pár dňom ujde vlak.

Pre ilustráciu prikladám vývoj medvedích trhov (poklesov trhu o viac ako 20%) na indexe S&P 500 od roku 1956. Všimnite si, že hovoríme o mesiacoch, kedy trhy klesali a o mesiacoch, počas ktorých tieto poklesy dohnali. Podobne to pravdepodobne bude aj teraz, minimálne teda s dohnaním aktuálnych strát.

Prehľad medvedích trhov (poklesov o viac ako 20%) na indexe S&P 500 od roku 1956

Čomu sa treba vyhnúť – rozhodovanie sa na základe emócií

Druhou veľmi podstatou vecou v momentálnej situácii je rozlišovanie faktov od emócii.

Áno, situácia je vážna, o tom niet pochýb. Dôležité je avšak pozerať sa aj o čosi ďalej ako iba za počty chorých ľudí a momentálne zatvorené obchody. Minimálne teda ak sa pozeráte na aktuálnu situáciu očami investora. Treba si všímať akým spôsobom k aktuálnej situácii pristupujú centrálne banky a vlády, aké fiškálne stimuly zavádzajú a ako to celé ovplyvní dané firmy, ľudí, ich spotrebu.

Treba si všímať, ktoré firmy a odvetvia môžu z momentálnej situácie ťažiť (viď napríklad firmy ako Zoom Video Communications Inc (ZM), ktorých akcie vyleteli o vyše 50% kvôli očakávaniam vysokého nárastu počtov firiem, ktoré budú využívať v tomto čase videokonferencie), ktoré firmy sedia na obrovských objemoch hotovosti (ako napríklad Berkshire Hathaway (BRK) – 125 mld. USD, Apple (AAPL) – 207 mld. USD, Alphabet (GOOGL) – 109 mld. USD)) a vedia tieto peniaze v momentálnej situácii využiť na veľmi výhodné akvizície, ktoré firmy sú schopné aj na diaľku dodávať svoje produkty a nemajú komplikovanú dodávateľskú štruktúru, ktoré majú nízku úroveň zadlženosti a majú dostatočné rezervy na to, aby toto obdobie v kľude prečkali, atď…

Určite teda netreba na základe emócii škatuľkovať a všetky firmy pomaly posielať do krachu, to určite nie. Áno, keď sú emócie negatívne, všetko ide dolu. To avšak len prináša nové príležitosti pre tých, ktorí vedia čo robia a sú pripravení využiť túto situáciu na nákup firiem, ktoré z tohto všetkého majú najväčšiu šancu vyjsť ešte silnejšie a stabilnejšie.

Čomu sa treba vyhnúť – prehnane konzervatívne investície

Treťou vecou, ktorej vám pri momentálnej situácii odporúčam sa vyhýbať, sú prehnane konzervatívne investície ako termínované vklady, stavebné sporenia, peňažné fondy a pod.

Dôvodov pre toto odporúčanie je hneď viacero, tým najvýznamnejším je momentálne znižovanie úrokových sadzieb takmer každou centrálnou bankou, ktorá má ešte priestor ísť nižšie. Tieto základné úrokové sadzby centrálnych bánk totiž priamo ovplyvňujú to, za koľko si môžu požičiavať samotné banky, čo logicky ovplyvňuje aj výšku úrokových sadzieb na hypotékach a vkladoch v bankách.

Pri aktuálnej situácii a úrokových sadzbách na historických minimách je teda v podstate jasné, že vám banka nie je schopná ponúknuť úrok prevyšujúci aspoň 2,5% p.a. v čistom – teda aktuálnu priemernú úroveň inflácie.

Všetky garantované produkty ako termínované vklady, sporiace účty, stavebné sporenia sú momentálne istou stratou.

Preto je oveľa rozumnejšie zamyslieť sa, či si viete predstaviť tieto prostriedky zainvestovať aj s o čosi možno dlhším horizontom a využiť tak momentálnu situáciu na akciovom trhu. Ak pravdaže budete tieto peniaze potrebovať napríklad o rok, do akcií by som určite nešiel.

Na čo treba dať aktuálne dôraz – dlhodobý investičný horizont

Poďme sa ešte pozrieť, na čo je špeciálne dôležité momentálne pri investovaní pozerať.

Prvou vecou na tomto zozname je jednoznačne dostatočne dlhý investičný horizont. To, že trhy padajú a cena akcii klesá ešte neznamená, že o pár mesiacov či rok musí byť automaticky vyššie, ako je momentálne.

Pri akciových investíciách sa vo všeobecnosti odporúča dodržiavať aspoň 7 ročný investičný horizont a ak si chcete byť vašou investíciou 100% istí, môžete sa v kľude tohto pravidla držať aj pri aktuálnej situácii. Osobne by som to avšak až takto nutne nevidel, určite by som ale rozmýšľal aspoň takých 3-5 rokov danú investíciu podržať.

Investícia na kratšiu dobu vám pri momentálnej situácii pravdaže vyjsť môže, idete ale do úplne zbytočného rizika, ktorému sa dá ľahko vyhnúť. Podobne tento krátkodobý prístup nie je ideálny v tom, že sa ním môžete pripraviť o veľmi zaujímavé výnosy v budúcnosti, nakoľko akcie patria medzi aktíva s najlepším zhodnotením v dlhodobom horizonte.

Porovnanie zhodnotenia akciového, dlhopisového a peňažného trhu v rámci USA za posledných 118 rokov (pred aktuálnym poklesom)

Na čo treba dať aktuálne dôraz – rozumne diverzifikované portfólio

Tento bod patrí predovšetkým väčším investorom, ktorí už majú väčší objem prostriedkov a ide im taktiež o ich ochranu.

Pri investovaní je totiž veľký rozdiel v tom, či ste 25 ročný človek, ktorý má ešte celý život pred sebou alebo človek, ktorý má 60 rokov a váš prístup a aj priority sú už iné a viac konzervatívnejšie.

Vo všeobecnosti by sa dalo ale povedať, že na konci dňa je to aj tak stále o vašom investičnom horizonte, nakoľko môžete mať aj 70 rokov a môžete investovať s tým, že vaše investície zdedia vaše deti a tie ich budú držať ďalších x rokov, a zároveň môžete mať aj 25 rokov a jednoducho si neviete predstaviť investovať na viac ako rok alebo dva, lebo plánujete v takomto horizonte riešiť nové bývanie. Nie vždy to tak ale musí byť.

Nech už je ale vaša situácia akákoľvek, vždy je rozumné mať vyskladané vaše osobné portfólio tak, aby v ňom boli ako dlhodobé akciové investície, tak aj krátkodobejšie menej volatilné aktíva, pri ktorých sa nemusíte báť, že ich cena poklesne v priebehu mesiaca o desiatky percent.

Konkrétne zloženie vášho portfólia je už ale veľmi individuálnou záležitosťou, avšak pri momentálnej situácii by som vám určite odporúčal minimálne zvážiť väčšiu alokáciu do akciových investícií. Špeciálne pokiaľ je vysoko pravdepodobné, že tieto vaše prostriedky nebudete potrebovať v blízkej dobe, prípadne máte k dispozícii iné konzervatívnejšie investície, po ktorých by ste v prípade núdze vedeli siahnuť.

Tu by som ešte rád doplnil, že pri aktuálnej situácii by som bol špeciálne opatrný pri korporátnych dlhopisoch malých firiem, nakoľko tie môžu mať z dôvodu aktuálnej situácie veľké problémy. Treba si teda veľmi dobre zanalyzovať, či firma ktorej ste takýmto spôsobom požičali nemôže čeliť v blízkej budúcnosti existenčným problémom a váš na prvý pohľad garantovaný (ale v skutočnosti fixný) výnos, sa tak môže veľmi ľahko stať veľmi rizikovou investíciou so značnou šancou na default.

Slovo na záver

Posledný mesiac na akciových trhoch sme boli svedkami prakticky strmého pádu o 30%, ktorý sa zapísal na prvú priečku najrýchlejších prepadov cien akciových trhov v histórii. Celkovo stačilo iba 22 obchodných dní na to, aby index S&P 500 klesol zo svojich maxím na úrovni 3400 na hodnoty 2300-2400 bodov.

Táto situácia avšak prináša okrem paniky a strachu taktiež obrovskú príležitosť v možnosti nákupu kvalitných spoločností za dobré ceny. Momentálne preto treba zachovať chladnú hlavu a zostať opatrný, aby ste takpovediac neutekali rýchlo chytať padajúci nôž holou rukou.

Preto ak máte aktuálne v pláne alokovať určitú časť vášho portfólia do akcií, robte to ideálne postupne vo viacerých transakciách. Minimalizujete tak riziko toho, že nakúpite na nie úplne najlepších cenách a budete mať rezervu pre prípadné dokúpenie ak by trh išiel ešte nižšie.

Okrem tejto rady sa držte taktiež základných zásad pri investovaní do akcii, akými je dostatočne dlhý investičný a rozumná diverzifikácia.

Ešte posledná rada na záver – investujte ideálne ako fyzická osoba a prostredníctvom verejne obchodovateľných cenných papierov akými sú akcie alebo ETF fondy. Vďaka aktuálnej legislatíve sú totiž tieto verejne obchodovateľné cenné papiere pri držaní po dobu dlhšiu ako 1 rok oslobodené od dane z kapitálových výnosov, čo v praxi znamená, že pri nich nemusíteplatiť daň z nárastu hodnoty cenného papiera (na rozdiel od klasických podielových fondov, pri ktorých musíte vaše výnosy zdaňovať).

Vďaka tomuto môžu byť na konci dňa vaše výnosy vyššie aj o 19%.

Ak by ste s týmto alebo čímkoľvek iným ohľadom investovania potrebovali poradiť, tak sa neváhajte na mňa obrátiť. Štandardné poradenstvo poskytujem bezplatne.

Dohodnúť si nezáväznú konzultáciu