Za mesiac expertom v šachu – ako to dopadlo?


Za mesiac expertom v šachu – ako to dopadlo?

Nedávno som narazil na The Wall Street Journal na jeden, síce starší, ale celkom zaujímavý článok o chlapíkovi menom Max Deutsch. Tento chalan opisuje seba ako „obsessive learner“, čo by sme voľne mohli preložiť ako „posadnutý učením sa nových vecí“.

V jednoduchosti to znamená, že sa snaží (respektíve snažil) v priebehu 30 dní dokonale zvládnuť („to master“) nejakú činnosť. Medzi jeho výzvy patrilo napríklad salto vzad, nakreslenie realistického autoportrétu či poskladanie rubikovej kocky pod 20 sekúnd.

A musím uznať, že je celkom zaujímavé sledovať niekoho, kto je takto odhodlaný učiť sa nové veci. Človeka to vie určite inšpirovať, špeciálne v dnešnej dobe, kedy prakticky každá štúdia poukazuje na to, že neustále učenie sa nových vecí a zručnosti je prakticky nevyhnutné pre „prežitie“ v budúcnosti.

Jeden pokus Maxa Deutscha ma avšak trošku zarazil a podľa mňa išiel už za hranice, na druhej strane krásne charakterizuje dobu, v ktorej žijeme.

Tento pokus totiž poukazuje na to, aký diametrálny rozdiel je snažiť sa za mesiac dokonale zvládnuť „iba“ salto vzad či poskladať rubikovu kocku, a pokúsiť sa stať za mesiac expertom v komplexnejšej oblasti, ktorej sa skutoční profíci venujú celé roky a veľakrát aj celý život.

Týmto pokusom Maxa Deutscha bolo za mesiac zvládnuť šach natoľko, že dokáže poraziť súčasného majstra sveta a súčasne najvyššie hodnoteného šachistu v histórii (2882 ELO), nórskeho šachistu Magnusa Carlsena. Áno, znie to absurdne, ja viem…

No a ako to dopadlo?

Dopadlo to presne tak, ako sa dalo aj očakávať. Max aj napriek tomu, že mal možnosť začať s bielymi, v podstate až na niekoľko štandardných ťahov na začiatku hry (tzv. opening) nedokázal uhrať absolútne nič. (originálne video a aj video analýzu tejto hry si môžete pozrieť na konci článku)

No a tak to presne v praxi vyzerá, keď si niekto myslí, že dokáže nejakú komplexnejšiu oblasť „zvládnuť“ za mesiac a je schopný nazývať sa expertom. Bohužiaľ, také jednoduché to nie je…

Áno, do určitej hĺbky sa človek vie dostať aj za takto krátku dobu, avšak tie najdôležitejšie veci sú častokrát skryté v detailoch, ktoré jednoducho nejde za takúto dobu obsiahnuť, nech je človek „posadnutý učením“ akokoľvek.

Najviac alarmujúce na takýchto „expertoch“ je avšak to, že nebyť reálnej konfrontácie so skutočným profíkom, tak by si väčšina ľudí (úplných laikov) v podstate aj mohla myslieť, že chlapík skutočne vie, čo robí a vyzná sa.

A toto je dôvod, prečo by ste nikdy nemali byť v dôležitých oblastiach úplným laikom.

A to ani vtedy, keď si na danú robotu či oblasť nájdete experta.

Ako totiž potom chcete zistiť, že daný človek skutočne vie o čom hovorí a je naozaj expert? Ako chcete skontrolovať jeho robotu alebo si overiť poskytnuté informácie? Ako chcete riešiť veci v prípade, kedy vám okolnosti neumožnia delegovať daný problém na niekoho iného?

Okrem úplnej dôvery v daného človeka alebo privolaní ďalšieho experta pre dodatočnú kontrolu a názor, moc možnosti nemáte… Pokiaľ vám to napríklad nedostatok času alebo iné okolnosti neumožnia, riziko možných chýb sa enormne zvyšuje.

A áno, pokiaľ ide o naozaj komplexný problém, tak je vždy na mieste poradiť sa s expertom a riešiť dané veci tak, aby ste nemuseli robiť dôležité rozhodnutia v časovej tiesni. Nie vždy to je avšak možné a niekedy sú veci jednoducho len na vás.

No a toto sú presne situácie, kedy zistíte, ako dôležité je mať prehľad a ovládať minimálne základy v každej z dôležitých oblastí, medzi ktoré patria aj financie.

Vďaka týmto znalostiam budete nielen že schopný rozpoznať, či človek oproti vám sa skutočne vyzná alebo sa len tak tvári, ale budete sa navyše schopný racionálne rozhodnúť aj v prípadoch, kedy rozhodnutie bude čisto na vás.

Dajte si preto záväzok, že v týchto dôležitých oblastiach (akými sú aj financie) budete natoľko „doma“, že sa jednoducho nenecháte takpovediac „nachytať“ ani vtedy, keď to bude len na vás a nebudete mať možnosť s nikým sa poradiť.

V prípade financií odporúčam pre tých, ktorí chcú ísť o krok ďalej, naštudovať si veci natoľko, aby ste vedeli aké možnosti na trhu sú a vedeli ste tak prípadnú ponuku v banke či od akékoľvek poradcu aj s niečim porovnať.

Určite vám to ušetrí nielen veľa peňazí, ale aj množstvo času a nervov s riešením následných komplikácii po tom, čo ste sa nechali nalákať na nejaký na prvý pohľad výhodný produkt, za ktorého obalom sa v skutočnosti skrýva množstvo háčikov a poplatkov…

Originál video z The Wall Street Journal

Analýza tejto hry od agadmator’s Chess Channel