Ako je zainvestovaných 8,5 miliardy eur v podielových fondoch na Slovensku


Ako je zainvestovaných 8,5 miliardy eur v podielových fondoch na Slovensku

Často sa stretávam s názorom, že investovanie je nudné a bežných ľudí nebaví pozerať sa na množstvo tabuliek a dát, ktoré im nič nepovedia. A v podstate majú títo ľudia aj z veľkej časti pravdu, nakoľko študovanie rôznych finančných či účtovných výkazov firiem bez pozerania sa na tzv. „big picture“ a chápania súvislosti, moc záživné nie je. A veľakrát ani výpovedné.

Je to ako keby ste študovali konštrukciu a statiku budovy bez toho, aby ste vlastne vedeli, ako daná budova vyzerá a v akom meste či lokalite sa vôbec nachádza. 

Verím, že mi dáte za pravdu, ak poviem, že je asi rozumnejšie najprv poznať väčší obraz daného mesta a až potom bližšie študovať vybrané lokality či konkrétne budovy. Navyše potom vie byť aj toto bližšie skúmanie konkrétnych firiem či odvetví, vďaka chápaniu súvislostí, aj o čosi zaujímavejšie a viac výpovedné.

Práve z tohto dôvodu som sa rozhodol spraviť menšiu mini-sériu vizualizácií a infografík toho, ako vlastne takýto „big picture“ v rámci investovania a financií vyzerá.

V prvej vizualizácii sa pozrieme ku nám domov, konkrétne na podielové fondy na Slovensku, v ktorých je u nás zainvestovaných takmer 8,5 miliardy eur. Neskôr sa postupne v ďalších článkoch posunieme do sveta a ukážeme si, ako sme na tom v porovnaní s inými štátmi.

Poďme sa teda pozrieť na to, v ktorých fondoch majú Slováci najviac peňazí, ktoré z týchto fondov zarobili ľuďom najviac a ktoré fondy sa u nás najlepšie predávali. Neskôr sa pozrieme taktiež na najväčších správcov na Slovensku a to, koľko prostriedkov v akých fondoch spravujú.

Podielové fondy, v ktorých majú Slováci najviac peňazí

Najväčším fondom na základe čistej hodnoty aktív, je u nás jednoznačne realitný fond PP – NÁŠ PRVÝ REALITNÝ o.p.f., v ktorom majú Slováci vyše 760 miliónov eur. Spomedzi slovenských fondov je v poradí druhým najväčším Aktívne portfólio, o.p.f. od Asset Managementu Slovenskej Sporiteľne s čistými aktívami takmer 380 miliónov eur, pričom prvú trojku uzatvára Dlhopisový fond od Tatra Asset Managementu s objemom 342 miliónov eur.

Ak by sme sa pozreli v rebríčku najväčších fondov u nás o čosi nižšie, tak by sme zistili, že spomedzi 20 fondov, v ktorých majú Slováci zainvestovaných najviac prostriedkov, nie je ani jeden čisto akciový. Každý z týchto 20 najväčších fondov je buď zmiešaný, realitný alebo dlhopisový. (Toto zrovna nie je stav, aký by ste očakávali po vyše 10-ročnom raste akciových trhov, ktoré si od krízy (v prípade Ameriky a indexu S&P 500) pripísali vyše 300%.)

Prvý čisto akciový fond sa nachádza až na 21. priečke tohto pomyselného rebríčku, pričom ide o fond IAD – Global Index, v ktorom majú aktuálne Slováci 114 miliónov eur. Tesne za ním sa s čistým objemom aktív na úrovni 111 miliónov eur, nachádza Fond maximalizovaných výnosov od Asset Managementu Slovenskej Sporiteľne.

Alokácia aktív vo fondoch u nás

Ako už možno naznačili najväčšie fondy vyššie, Slováci majú väčšinu svojich prostriedkov alokovanú v zmiešaných a konzervatívnych (realitných či dlhopisových) fondoch, pričom v čisto akciových fondoch je u nás alokovaných menej ako 15% prostriedkov. Toto číslo je mimochodom jedno z najhorších nielen čo sa týka Európy, ale aj OECD.

Len pre predstavu v USA majú investori čisto v akciách alebo akciových fondoch zainvestovaných až 55% svojich prostriedkov.

FONDY, ktoré ZAROBILI Slovákom NAJVIAC

Táto veľmi nízka alokácia prostriedkov do akciových fondov spôsobila dokonca to, že aj napriek spomínanému výraznému rastu akciových trhov v posledných rokoch, zarobili Slováci o približne 20 miliónov eur viac v zmiešaných fondoch (ktoré v priemere rástli iba o 2,26% p.a.), ako v čisto akciových fondoch. Tomu sa avšak nemožno čudovať, nakoľko väčšina peňazí je zainvestovaná práve v nich, a to aj napriek výnosom ledva dosahujúcim úroveň inflácie.

Pre porovnanie, akciové fondy dosiahli za posledné 3 roky zhodnotenie v priemere 5,48% p.a., pri najväčších desiatich akciových fondoch, ktoré majú viac ako 3 ročnú históriu, to je v priemere 6,33% p.a.. Toto číslo mimochodom tiež nie je žiadna sláva, nakoľko je výrazne pod zhodnotením samotného trhu (akciových indexov).

O čosi lepšie je na tom náš najväčší akciový fond IAD – Global Index, ktorý investuje prostredníctvom ETF fondov kopírujúcich vývoj spomínaných akciových indexov (MSCI World a S&P 500). Zlou správou pre investorov avšak je, že ročný poplatok za správu pri tomto fonde je na úrovni 3,54% ročne, čo zrovna nie je málo. Každopádne aj napriek tomuto poplatku za správu si investori v tomto fonde pripísali za posledné 3 roky priemerné zhodnotenie 6,77% p.a., čo je výrazne lepšie ako priemer akciových fondov na Slovensku.

Najpredávanejšie fondy na Slovensku

Ako môžeme vidieť na grafe nižšie, prakticky všetci slovenskí správcovia tlačia predovšetkým na predaj konzervatívnych a zmiešaných fondov.

Pýtate sa prečo?

Dôvodom je predovšetkým kombinácia nízkej finančnej gramotnosti ľudí (zmiešaný alebo realitný fond je v porovnaní s „rizikovým“ akciovým fondom oveľa jednoduchšie predať bežnému človeku) a poplatkov, ktoré sú pri zmiešaných fondoch takmer identické s poplatkami v čisto akciových fondoch.

Prečo by sa teda mali banky či správcovské spoločnosti trápiť so vzdelávaním ľudí a vysvetľovaním, prečo je dôležité, aby pri dlhodobom investičnom horizonte investovali do akcií a skutočne tak aj zarobili (dosiahli výnos nad úrovňou inflácie), keď im jednoducho môžu predať akýkoľvek konzervatívny fond s takmer identickým poplatkom.

Bohužiaľ, na konci dňa na to doplatia najviac bežní ľudia, ktorí zistia, že investovali a investovali… A vlastne nič nezarobili. Viď priemerné zhodnotenie 2,28% p.a. pri realitných fondoch, respektíve 2,26% (pri zmiešaných fondov) počas vrcholu ekonomickej expanzie. Ak zoberieme do úvahy infláciu a to, ako medzičasom narástli ceny tovarov a služieb, tak ste v podstate investovaním do týchto konzervatívnych fondov ešte aj prerobili.

(Pokiaľ sa pýtate, ako je možné mať viac peňazí a ajtak prerobiť, tak dôvodom je už spomínaná inflácia. Tá bola v priebehu posledných 10 rokov na Slovensku na úrovni 2,7% p.a., čo znamená, že ak ste zarobili na vašej investícii v čistom 2,7% ročne, nezarobili ste v skutočnosti vôbec nič. Máte síce viac peňazí, ale všetko medzičasom zdraželo a ste na tom úplne rovnako. Nedokážete si teda za vaše peniaze v skutočnosti kúpiť viac, aj keď máte nominálne je na vašom účte viac, ako predtým.

Preto ak chcete investovať a skutočne aj zarobiť (kúpiť si neskôr za vaše peniaze viac), musíte dosahovať na vašej investícii výnos nad úrovňou inflácie. Takýto výnos vám avšak bohužiaľ konzervatívne fondy neprinesú.)

Najväčší správcovia a ich fondy

Zaujímavé je, že niektorí správcovia u nás dokonca nemajú ani len jeden vlastný akciový fond. Pravdaže, v ponuke ich spravidla niekoľko pre uvedomelejších investorov majú (od iných správcov), každopádne myslím, že to hovorí samé za seba. Už len fakt, že niektoré správcovské spoločnosti sú schopné prakticky úplne odignorovať čisto akciové fondy, hovorí niečo málo o úrovni finančnej gramotnosti priemerného slovenského investora a o povedomí o investovaní na Slovensku.

Za túto situáciu avšak nemožno pranierovať správcovské spoločnosti. Problém je totiž predovšetkým v samotných ľuďoch, ktorí absolútne odignorovali akékoľvek vzdelávanie sa v tejto oblasti, čo ich v konečnom dôsledku už teraz stálo tisíce eur. No a čo sa týka samotných správcovských spoločností, tým sa nemožno moc čudovať.

Pokiaľ totiž bežní ľudia budú chcieť investovať do konzervatívnych fondov, tak im ich banky a správcovské spoločnosti budú predávať. A to, či na nich reálne zarobia alebo nie, to už ich problém nie je.

Reálne zhodnotenie investovaných peňazí je totiž problémom ľudí, ktorí sú na tieto prostriedky odkázaní v budúcnosti (napríklad na dôchodku) a nie správcovských spoločností či bánk.

Preto by sa mali predovšetkým práve títo ľudia zaujímať o to, akým spôsobom a koľko investujú. Roky totiž prejdú veľmi rýchlo a neskôr už nemusí zostať dostatok času na to, aby ste si dokázali zabezpečiť dostatočný kapitál na doslova prežitie popri dôchodku od štátu (ak teda vôbec ešte nejaké dôchodky vtedy budú).

V súvislosti s investovaním odporúčam taktiež článok 9 najčastejších chýb, ktoré Slováci robia pri investovaní, v ktorom nájdete prehľad najväčších a najčastejších chýb, ktoré dokážu v niektorých prípadoch zmeniť vašu dobre zamýšľanú investíciu na čiernu dieru na peniaze.Verím, že vám tento článok pomôže poučiť sa z týchto veľmi častých chýb a budete tak na tom lepšie, ako väčšina ľudí u nás.

Dohodnúť si nezáväznú konzultáciu